Mitt Smarta hem system – Kontroller jag använder
Kontroller som jag använder idag är Home Assistant. Jag började med Home Assistant pga att jag ville ha en bra Dashboard som komplement till Athom Homey. Athom Homey var min primära kontroller för att den var enkel att sköta jämfört med Home Assistant som var riktigt krånglig. Det krångliga låg i att inställningar, integrationer och automationer var baserat på YAML filer. Sedan 2021 har mycket flyttats från YAML till användargränssnittet som gör Home Assistant betydligt enklare att installera, sköta och använda.
Home Assistant är en öppen källkod mjukvara för Home Automation med fokus på lokal kontroll av enheter och fokus på integritet. Grundaren som heter Paulus Schoutsen skapade den första versionen den 17 September 2013 och November 2013 publicerades den på github. Home Assistant är designat att vara ett centralt system för smart hem enheter.
Hårdvara
Jag använder Home Assistant på en Raspberry Pi 4 Model B med 2GB RAM. Som lagring och för operativsystemet använder jag ett micro SD-kort på 64GB. Jag har provat att använda SSD istället för Micro SD-kort men pga att jag behövde en USB-hub tyckte jag att det blev lite för mycket utrustning och gick tillbaka till Micro-SD. En Raspberry Pi 4 model B med 2GB RAM har fungerat riktigt bra för mig med det antal integrationer som jag använder.
Mjukvara och Uppdateringar
Home Assistant uppdateras en gång per månad. Ibland är det stora förändringar som är användbara för mig och vissa gånger mindre ändringar. Just nu använder jag version 2023.11 och i December väntas version 2023.12. Jag tycker att mjukvaran förbättras för varje uppdatering som skickas ut.
App till telefoner
Jag använder Companion app för iOS som finns att ladda ner i Apple Store. Appen fungerar bra och fungerar här hemma för att slå av och på lampor samt ändra någon inställning. Companion appen ger mig dessutom tillgång till min Home Assistant installation utanför hemmet tillsammans med Home Assistant Cloud
Home Assistant Cloud
Jag prenumererar på Home Assistant Cloud. Det ger mig tillgång till min Home Assistant installation när jag är utanför hemmets wifi. Det kostar en slant per månad men det tycker jag är värt. Dessutom stödjer jag Nabu casa med utvecklingen av Home Assistant.
Backup
Det är alltid bra att ta en backup vid t ex uppdateringar eller när jag gör större ändringar. Fördelen med backups i Home Assistant är att det går att ta en backup och lägga den lokalt på datorn. Går något snett kan jag enkelt göra en återställning från en tidigare backup.
Enheter och Tjänster
Home Assistant har support för otroligt många tjänster och enheter. På Home Assistants sida för integration hittar jag hela 2584 st. Källa: Integrations – Home Assistant (home-assistant.io)
För många enheter som jag använder i mitt hem finns support som Balboa Spa, Daikin, Philips Hue brygga, Philips TV, Ring, Samsung Smart TV, Shelly, Netatmo och Unifi. Jag har även saker som inte supportas som t ex Aqara FP2 och IKEA DIRIGERA men då använder jag HomeKit tillbehör integrationen och på så sätt få in enheterna i Home Assistant.
HACS integration
HACS betyder Home Assistant Community Store. Det är en integration där jag kan ladda ner integrationer och teman som inte södjs direkt av Home Assistant. Dessa integrationer är skapade av duktiga användare som använder Home Assistant. Jag använder t ex en integration för mitt hemmalarm som heter Alarmo. Alarmo har jag laddat ned via HACS.
Zigbee och Z-wave
Raspberry Pi 4 har inte någon integrerad radio för Zigbee och Z-wave. För att använda Zigbee och Z-wave har jag valt att använda Skyconnect för Zigbee och Aeotec Z-stick Gen5+ för Z-wave som ansluts via USB portarna.
Mitt Smarta hem system – Hur det började
Mitt Smarta hem system – sensorer, lampor och brytare jag använder
Mitt Smarta hem system – Rum (inlägg läggs ut inom kort)
Mitt Smart hem system – Funktioner (inlägg läggs ut inom kort)