Hårdvara jag använder för mitt Home automation system 2024

Raspberry Pi 5 med Ethernet och USB-C kabel
Claes

Som hårdvara använder jag Raspberry Pi 5, Connect ZBT-1 och Aeotec z-stick Gen5+ för mitt home automation system med Home Assistant

Ett lokalt Home Automation system behöver hårdvara för att fungera. Jag behöver t ex något att köra Home Assistant på och jag behöver ha hårdvara som kommunicerar med mina Z-wave och Zigbee enheter. Under 2024 använder jag Raspberry Pi 5 för att köra Home Assistant och koppla Aeotec z-stick Gen5+ samt Connect ZBT-1.

Raspberry Pi 5 – Hårdvara för Home Assistant

I början på 2024 bytte jag ut min Raspberry Pi 4 till en Raspberry Pi 5 för att köra Home Assistant. Bytet var inte för att Pi 4 inte räckte till prestandamässigt utan mer för att framtidssäkra. Raspberry Pi 5 prestanda räcker till och blir säkert över här hemma för det jag använder men nu hoppas jag Pi 5 kommer att hålla i många år framöver.

Raspberry Pi 5

Processorn är en 2.4GHz quad core 64-bit Arm Cortex-A76
RAM: 8GB version LPDDR4X-4267 SDRAM
Video: VideoCore VII GPU
Wifi: DualBand 802.11 AC
Bluetooth 5.0 och Bluetooth Low Energy BLE
USB: 2st USB 3.0 portar & 2st USB 2.0 portar
Ethernet port: Gigabit Ethernet
Port för MicroSD kort
Raspberry Pi 5 med Ethernet och USB-C kabel

Jag använder Home assistant för att sköta all kommunikation med mina 36st z-wave enheter och 161zigbee enheter. Jag använder Home Assistant för Musiken och mitt egna Larm för huset. Jag har 48st integrationer installerat och 8st Tillägg. Jag tycker att det är ett ganska stort system men Raspberry Pi 5 prestandan räcker till.

Processor användningen brukar ligga runt 3 till 4%

Minnesanvändning runt 2 GB

Iof en ögonblicksbild men detta är systemprestandan på min Raspberry Pi 5 med Home Assistant.

Aeotec z-stick Gen5+ – Hårdvara för Z-wave

När jag gick över från Homey till Home Assistant behövde jag en Z-wave sticka för att kommunicera med mina z-wave enheter. Valet föll på Aeotec Z-stick Gen5+ model ZW090.

Z-wave USB Controller
Z-wave + certifierad
Smart Start
Inbyggt batteri
Model: ZW090-C (EU frekvens)

Aeotec z-stick är monterad i en av USB 2.0 portarna på Raspberry Pi 5

Z-wave kontroller

Sedan installationen 2021 har det fungerat klanderfritt här hemma.  Aeotec Z-stick kommunicerar med mina 36 enheter som består av allt från sensorer, relä och smart plug. Anledning till att jag har många z-wave enheter är att det var det jag startade med när jag köpte min första kontroller som var av modellen Vera Light.

ZBT-1 – Hårdvara för Zigbee

Under 2022 gick jag först från en Raspbee 2 till en Conbee 2 och slutligen köpte jag en Skyconnect som jag använder idag. Skyconnect har idag bytt namn till ZBT-1 men det är exakt samma hårdvara. ZBT-1 har fungerat stabilt här hemma sedan jag uppdaterade firmware i mitten på 2023 till firmware 7.2.2.0.

Radio Chipset: Silabs EFR32MG21
Protokoll: Zigbee
USB: 2.0 full-speed

SkyConnect and cable

ZBT-1 är kopplad i en av USB 2.0 portarna på min Raspberry. Jag använder en förlängningskabel för att komma så långt bort som möjligt från övrig elektronik för att undvika störningar. Har idag 161 enheter kopplade till ZBT-1. Majoriteten av alla enheter är lampor men har en hel del sensorer. Allt från Rörelsesensorer, ljus, temp och vattenläckage.

Har ett flexibelt system

Jag tycker att det finns en fördel att att bygga upp systemet med olika delar. Systemet blir flexibelt och det är väldigt enkelt att byta ut enheter om det mot förmodan skulle gå sönder.


Läs mer om vad jag använder i min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes