Förbereder för att styra elförbrukningen efter effektavgifter

Claes

Jag förbereder att styra min elförbrukning efter effektavgifter och elpriset

Senast den 1 januari 2027 bör jag ha fått en ny modell för nätavgifter för mitt hem som innebär effektavgift. Den information har jag läst på EI Energimarknadsinspektionen (ei.se)

Nu har inte mitt nätbolag som jag använder infört det än men det är nog bara en tidsfråga. Idag styr jag min elförbrukning beroende på elpriset eller om jag har mycket solel från våra solceller. När den nya modellen införs så måste jag även ta hänsyn till effekten. Istället för att brassa på med allt jag har när elpriset är lågt måste jag sprida ut effekten över tid.

Hålla koll på elförbrukningen

Jag har mätt och mäter de flesta enheter i mitt hem så jag har en god kännedom hur mycket ström de tar när de är på. Jag vet hur mycket min varmvattenberedare, luft-luftvärmepump, el-golv, spabad och laddning till bilen konsumerar.

Hålla koll på elpriset

Jag har timpris och jag styr min förbrukning efter elpriset eller solel. För att få en bra bild och styra tar jag in priserna från Nord pool i Home Assistant. När elpriset är lågt slår jag på de enheter som konsumerar mest och sedan slår jag av dom när elpriset ökar. Styrningen beroende på elpriset sker bara när jag inte har egen solel som räcker till.

Hålla koll och justera effekt

När jag inom en snar framtid får effektavgift blir det en ny parameter att hålla koll på. Jag vet inte riktigt hur de kommer att utforma modellen utan det återstår att se. Vad jag troligtvis kommer att få göra är att sprida ut effekten över tid och dra ned på strömuttaget på laddaren till elbilen. Istället för att vräka på med 16A kan jag dra ned till 6A eller 8A. Tyvärr kommer laddningen ta längre tid men det får jag planera för.

Elförbrukning när jag prioriterar solel från solcellerna

När jag har mycket solel från mina solceller lägger jag all förbrukning på dagen. Jag värmer varmvatten, laddar bilen och drar i stort sett igång allt.

Elförbrukning när jag prioriterar elpriset

När jag inte har solel från solcellerna styr mitt system om till att använda det lägsta elpriset. Nedan slår jag på det mesta jag kan när jag har det lägsta elpriset. Lägsta elpriset brukar vara på natten. Exempel nedan är taget den 7:e Februari 2024. I just detta läge måste ha fundera hur jag tar hänsyn till effekten.

Här ser det ut som att jag börjar värma vatten  vid 00:00 och sedan vid 01:00 slår jag på laddningen till bilen och då troligtvis med 16A. Förmodligen kommer jag att få skapa flera triggers i min automation. Kanske genom att först värma upp varmvatten och när det är klart ladda bilen. Ska prova lite under vintermånaderna och se hur det fungerar.

Som sagt, jag har inte fått effektavgift än men börjar förbereda mig

 

Mer information om hur jag styr elförbrukningen och växlar mellan solel och elpris finns här: Jag styr husets elförbrukningen med smart hem system – 2024


Läs mer om mitt smarta hem system: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes