Smart plug jag använder för att styra och mäta energi – 2024

Bild på smart plug till smart hem system
Claes

Smart plug jag använder för att styra och mäta energi med Home Assistant

Smart plug / Fjärrströmbrytare jag använder i mitt hem för att styra och mäta energi är alla kopplade till Home Assistant. Jag använder en mix av olika fabrikat och Radios som Zigbee, Wifi och Zwave. Det började faktiskt med Z-wave och sedan har jag lagt till både Zigbee och Wifi baserade smart plug.

Om jag kommer ihåg rätt så var det en smart plug baserad på z-wave det första jag köpte till min Vera Lite kontroller. När jag började använda Homey öppnades utbudet mer pga zigbee och nu under 2024 använder jag alla mina fjärrströmbrytare med Home Assistant. Dessutom har jag för första gången köpt en smart plug baserad på Wifi.

Bild på smart plug till smart hem system

Nedan är en mix av smart plug som jag använder. Vissa har bara on/off funktion. Vissa har on/off med energimätning.

Hur är de anslutna till Home Assistant

Alla mina Zigbee baserade smart plug är anslutna till Home Assistant via Connect ZBT-1 med ZHA, Zigbee Home Automation.
SkyConnect and cable

Mina Smart plug som är baserade på Z-wave är kopplade till en Aeotec z-stick Gen5+ z-wave och i Home Assistant använder jag Z-wave JS.

Z-wave kontroller

Min Smart plug som är baserad på Wifi är kopplad till mitt hemmanätverk, wifi 2.4GHz.

Fibaro Wall Plug (Z-wave)

En av de första brytare jag köpte som har varit med under många år. Idag har jag ett antal Fibaro Wall plug som jag använder till att styra vissa saker men den största användningsområdet i mitt system är att mäta energiförbrukningen på olika saker i huset. Jag har dessa kopplade mot diskmaskin, kyl, frys och mitt FTX ventilation system. De är kopplade till datorer och TV apparater där jag mäter energi men också stänger av under natten och när vi inte är hemma. Jag har 10st Fibaro wall plug och de har fungerat klockrent sedan installation.

Det finns en funktion i Z-wave JS som jag tycker är bra. Det går att stänga av On/Off funktionen. Är den kopplad till t ex frys eller kylskåp som alltid ska vara på så kan jag förhindra att någon av misstag stänger av pluggen från Dashboard.

Fibaro wall plug har även en RGB ledlist som är monterad på framsidan. Denna led indikerar hur mycket ström som flödar genom pluggen. Denna led går att stänga av eller så kan jag justera färgerna efter eget behov.

Formatet på denna plug är perfekt här hemma då det får plats 2st Fibaro wall plug i Eljo Trend tvåvägsuttag

Bild på Fibaro Wall plug

Popp Smart Outdoor plug – IP44 (Z-wave)

Popp smart outdoor plug – IP44 köpte jag under 2020 för att använda i ett uttag utomhus. Tanken var att använda den till en kupefläkt till bilen men just nu har vi el-bil här hemma och kupefläkten är helt onödig. Popp smart outdoor sitter kvar i uttaget och fungerar för att förlänga mitt Z-wave meshnätverk. Den är stor och klumpig men det kanske man får om det är IP44 klassning.

Philips Hue (Zigbee)

Har några Hue smart plug här hemma. Det var nog de första jag köpte som var baserade på Zigbee. Har några stycken som jag använder för att styra olika saker. Dels styr jag mina Sonos högtalare med on/off. Helt onödig att mina Sonos högtalare ska vara på när vi inte använder dom eftersom de har en väldigt hög std by ström. Med Hue smart plug stänger vi av högtalarna vid nattläge och när vi inte är hemma. Hue smart plug har funktionen on/off.

Bild på en Hue smart plug

IKEA Trådfri Trådlöst uttag (Zigbee)

Jag använder två stycken IKEA trådlöst uttag här hemma. Funktionen är på/av. IKEA trådlöst uttag använder jag för att styra IKEA Växtbelysning när vi börjar odla fram våra växter tidigt på våren.

IKEA Trådfri trådlöst Uttag

IKEA Inspelning (Zigbee)

Den nya IKEA INSPELNING har både av/på och mäter energi. Har inte hittat något annat alternativ som kan matcha funktion och pris. För 99:- som den kostade när jag köpte den på IKEA har jag fått väldigt mycket funktion för pengarna. Den enda nackdelen som jag ser är att formatet är stort. Jag kan t ex inte använda två inspelning i våra uttag här hemma.

Bild på IKEA INSPELNING

Shelly Plus Plug S (Wifi)

Shelly Plus Plug S är den enda smart plug i mitt hem som använder Wifi. Jag använder Shelly för andra saker här hemma och vet att de har fungerat bra! Enkelt att installera i hemmanätverket och fungerar bra med Home Assistant.

Väldig lik Fibaro wall plug med en RGB list på framsidan som indikerar effekten på lasten som är inkopplad.

Bild på Shelly plus plug S

Om jag behöver fler smart plug

Om jag mot förmodan skulle behöva fler smart plug här hemma så kommer mitt val att landa på två olika.

Om jag inte har platsbrist blir det IKEA Inspelning där jag får mycket funktion för pengarna. Om jag har platsbrist så blir det Shelly. Både IKEA Inspelning och Shelly Plus PLug S har de funktioner jag vill ha. På/AV och energimätning. Om jag nu var så nöjd med Fibaro varför köper jag inte fler? Den stora anledningen till att det inte blir fler Fibaro Wall plug är priset.


Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes