Styr hemmet med ett smart hem system – 2024

Funtioner i smart hem
Claes

Jag styr mitt hem med ett smarta hem system uppbyggt runt Home Assistant

Jag började att automatisera min belysning för många år sedan. Nu under 2024 styr jag det mesta som är uppkopplat i hemmet med Home Assistant. Enheter som är baserade på Zigbee är anslutna till en Connect ZBT-1. Enheter som är baserade på Z-wave är anslutna till en Aeotec z-stick. Resterande av mina enheter är anslutna till mitt hemmanätverk via Ethernet-kabel eller Wifi. Jag har kopplat alla mina enheter till Home Assistant och det är med automationer magin händer 🙂

Smarta hem system med Home Assistant

Det började med att styra belysning

Allt började här hemma när jag ville styra belysningen. Först med hjälp av fjärrkontroll och sedan med hjälp av en rörelsesensor. Det var många år sedan och nu har mitt system växt till: Det mesta som går att koppla upp är nu är styrbart och automatiserat. Helt ärligt, allt här hemma är inte automatiserat. För mig ska det finnas en vettig mening och underlätta något.

Nya funktioner i mitt smarta hem under 2024

Nu under 2024 har jag följande funktioner i mitt system. Larm, Belysning, Energi, Musik och Övrigt. Just Energi funktioner har jag spenderat en hel del tid och pengar på. När elpriserna skenade under 2022 ville jag ha möjlighet att kunna styra mina tyngsta förbrukar samt gå över till timpris för vårat abonnemang. Nu kan vi styra varmvattenberedare, luft/luftvärmepump, värmegolv och laddningen till bilen. Mitt system kan växla automatiskt mellan lägsta elpris eller om vi har solel från våra solceller.

Det som har hänt med belysningen är själva styrningen. Vi har under 2024 monterat mmWave sensorer (Närvaro) i de rum vi spenderar mes tid i. För utebelysningen har vi gått från att styra belysningen från PIR sensorer (rörelse) till smart detektering via våra Unifi G5 Turret kameror.

När Music Assistant 2.0 släpptes till Home Assistant började vi att strömma all musik genom Home Assistant. Istället för att styra och starta musik med SONOS appen spelar vi nu upp all musik i hemmet genom Music Assistant. Music Assistant är enligt mig inte 100% och det finns en hel del saker som de jobbar med för att rätta till. Men, det fungerar tillräckligt bra för oss för att använda den tjänsten.

Mitt egna Larm har jag haft sedan 2023. Allt är uppbyggt runt Home Assistant och integrationen Alarmo. Det finns en baksida här och det är säkerheten. Jag vet att det inte håller samma säkerhet som ett larm från större firmor men jag har ingen extra månadskostnad.

Övriga funktioner jag har är lite notiser och kalenderfunktioner.


Läs mer om mitt smarta hem system: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes