Hur bygger man ett smart hem system

mitt smarta hem
Claes

Hur bygger man ett smart hem system

En bekant stod och tittade på min Dashboard och undrade hur sjutton jag fick ihop allt detta och hur bygger man ett smart hem system.

Att bygga ett smart hem system beror lite på vad man är ute efter och hur mycket det får kosta. Ska jag vara ärlig så kostar det en bra slant att bygga upp ett system som fungerar i huset. Funktioner som sensorer, lampor, larm, styrning av energiförbrukning mm. Jag började bygga mitt system för många år sedan, steg för steg. Och visst har det kostat en bra slant om jag räknar ihop allt!

Vad vill jag styra

Jag kanske bara vill styra några lampor och smart plugs, ha en enkel app i mobilen eller fjärrkontroll för att kunna styra på, av och dimra.

Eller vill jag ha ett helt automatiserat hem som styr belysning, larm och kan styra elförbrukningen till olika tider.

Kontrollerna är viktiga och centrala! Vad vill jag styra. Hur vill jag styra.

 

Välja kontroller för det smarta hemmet

Att välja kontroller för styrningen är troligtvis den viktigaste saken. Det finns en uppsjö av olika kontroller på marknaden. Jag tycker att man ska ta lite tid och undersöka de val man tittar på och jämföra. Många av de mest kända kontrollers har forum på nätet. Där hittade jag bra information från användare som redan använder kontrollerna. Vad fungerar bra och vad som fungerar mindre bra.

Stödjer kontrollerna det jag vill ansluta?

Det finns lite olika Radio för det smarta hemmet. Zigbee är nog det mest vanliga idag men det finns även Z-wave. En tredje standard är på väg som heter Thread som är väldigt likt Zigbee. När det gäller antal produkter på marknaden så är det Zigbee som dominerar.

Har kontroller applikationer och tjänster som behövs

Även om kontrollerna stödjer t ex Zigbee så är det viktigt att undersöka att de stödjer produkten jag vill använda. Här brukar det finnas bra information på tillverkarens sidor på nätet. En ny standard som jag tror är på uppgång för det smarta hemmet är Matter.

Att hitta en kontroller som passar kan ta tid

Att hitta en kontroller som passar behovet kan ta tid. Jag själv har använt olika kontrollers och det finns för och nackdelar med de som jag har använt. Jag började med Vera, sedan en Homey och nu använder jag Home Assistant. Jag har även en IKEA DIRIGERA och en Hue hub där vissa enheter är kopplade till. Dessa är i sin tur kopplade till Home Assistant för mina automationer. Jag har provat mig fram och har landat i att Home Assistant är den kontroller som fungerar bäst för mig och våra syften just nu.

Home Assistant är inte en kontroller som jag köper och har allt inbyggt från start. Home Assistant är en mjukvara som kan köras på olika hårdvara och om jag har behov för Zigbee eller eller Z-wave köper jag till en USB sticka. Hårdvaran köper jag och Home Assistant mjukvaran är gratis som kan laddas ned över nätet. Det som jag betalar för är en prenumeration på Nabu Casa molnet som gör att jag får tillgång till Home Assistant när jag är utanför hemmet och Geofence.

Skapa funktionerna

När hårdvaran är på plats, kontrollen är igång och har kontakt med alla enheter som jag har köpt är det dags att börja skapa funktionerna. När jag började automatisera vårt hus fanns det inte så mycket funktioner i kontrollern. Jag började med enkla saker som att tända och släcka lampor med fjärrkontroll eller en rörelsesensor. Sedan lade jag till att de skulle tändas vid olika tider eller vid en viss ljusintensitet. Efter att kontrollerna har blivit mer lättanvända och fått fler funktioner har mitt system växt. Idag är min belysning helt automatiserad. Jag använder min kontroller för ett eget hemmalarm och jag kan styra min elförbrukning efter elpriser eller solel från våra solceller.

Ett bra hemmanätverk

Hemmanätverket i huset är viktigt och då speciellt att jag har en stabil och bra täckning för Wifi Jag har en hel del enheter som är kopplade till min kontroller via hemmanätverket.

Mitt smarta hem system idag 2024

Mitt smarta hem system under 2024 ser ut så här med Home Assistant på en Raspberry Pi 5 som styr

Smarta hem system uppbyggt runt Home Assistant för home automation

Börja med ett litet system och låt det växa

Idag finns det en mängd olika hubbar som man kan börja med. T ex IKEA DIRIGERA fungerar utmärkt för ett litet system för att styra belysning. Philips HUE hub är också ett alternativ. Tycker man att funktionerna inte räcker till så går det att komplettera med t ex Home Assistant eller annat alternativ. Nu under 2024 har både IKEA DIRIGERA och Philips Hue hub stöd för matter så det är relativt enkelt att styra saker som är kopplade till hubbarna med en annan kontroller.


Alla mina funktion och hur jag har kopplat finns beskrivet på sidan: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes