Hur bygger man ett smart hem system
En bekant stod och tittade på min Dashboard och undrade hur sjutton jag fick ihop allt detta och hur bygger man ett smart hem system.
Att bygga ett smart hem system beror lite på vad man är ute efter och hur mycket det får kosta. Ska jag vara ärlig så kostar det en slant att bygga upp ett system som fungerar i huset. Funktioner som sensorer, lampor, larm, styrning av energiförbrukning mm. Jag började bygga mitt system för många år sedan, steg för steg.
Vad är ett Smart hem
Ett smart hem är ett system där olika enheter har integrerats och automatiserats för att göra vardagslivet enklare, mer bekvämt och mer effektivt. Det finns lite olika benämningar som uppkopplat hem, Home Automation, Hemautomation och smarta hem.
Nedan är mina tankar om hur man bygger ett smart hem system
Vad vill jag styra
Jag kanske bara vill styra några lampor och smart plugs, ha en enkel app i mobilen eller fjärrkontroll för att kunna styra på, av och dimra.
Eller vill jag ha ett helt automatiserat hem som styr belysning, larm och kan styra elförbrukningen till olika tider.
Kontrollerna är viktiga och centrala! Vad vill jag styra. Hur vill jag styra.
Välja kontroller för det smarta hemmet
Att välja kontroller för styrningen är troligtvis den viktigaste saken. Det finns en uppsjö av olika kontroller på marknaden. Jag tycker att man ska ta lite tid och undersöka de val man tittar på och jämföra. Många av de mest kända kontrollers har forum på nätet. Där hittade jag bra information från användare som redan använder kontrollerna. Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra.
Stödjer kontrollerna det jag vill ansluta?
Det finns lite olika Radio för det smarta hemmet. Det är radion/protokollet som kommunicerar med mina enheter som lampor, sensorer mm.
Zigbee är nog det mest vanliga idag men det finns även Z-wave. En tredje standard är på väg som heter Thread som är väldigt likt Zigbee. När det gäller antal produkter på marknaden så är det Zigbee som dominerar. Att tänka på när det gäller Zigbee och thread är att räckvidden inte är speciellt lång och kan begränsas av väggar och material.
Det går alldeles utmärkt att bygga ut systemet med zigbee eller thread routrar då det är mesh nätverk. Självklart går dessa inte att mixa då det är två olika standarder. Det går heller inte att bygga ut ett mesh system med två olika zigbee kontrollers då det bara får finnas en kontroller i ett nätverk.
Zigbee, Z-wave, Thread, Bluetooth och Wifi
Idag finns det enheter till smarta hem systemet som är baserat på Zigbee, Z-wave, Thread, Bluetooth och Wifi. Jag har byggt upp mitt hem på Zigbee och sedan har jag några enheter som använder Z-wave och Wifi. Zigbee har jag valt för att det bildar ett Mesh nätverk, enheterna är relativt billiga och det finns många märken och tillverkare att välja på.
Har kontroller applikationer och tjänster som behövs
Även om kontrollerna stödjer t ex Zigbee, z-wave eller thread är det viktigt att undersöka att de stödjer produkten jag vill använda. Här brukar det finnas bra information på tillverkarens sidor samt forum på nätet. En ny standard som är på uppgång för det smarta hemmet är Matter.
Backup funktion
Att kontrollern har en backup funktion tycker jag är otroligt viktigt. När saker skiter sig ordentligt är det gött att ta fram den senaste backupen och göra en återställning. Home Assistant som jag använder idag tar en backup varje natt som sparas lokalt och även via Molnet. Backup funktionen har räddat mig många gånger 🙂
Matter
Matter är en ganska ny standard för smarta hemmet och med Matter kan jag lite enklare koppla ihop saker. Här hemma använder jag t ex Matter för att koppla min IKEA DIRIGERA till Home Assistant eftersom DIRIGERA är en så kallad matter brygga. Jag har även Matter enheter som är baserade på Wifi som kopplas över hemmanätverket till kontrollern. Jag håller just nu på att testa Matter enheter över thread där Jag har kopplat Matter/thread enheter till min Apple TV 4K och sedan fört över dom till Home Assistant.
Jag tror och hoppas att Matter kommer bli en standard för många produkter men just nu är det en bit kvar. Matter enheter kan vara baserade på Wifi/Ethernet eller Thread. En hub kan vara en Matter Brygga eller Matter Kontroller.
Inventera hemmet innan köpet
På senare tid är det fler och fler saker som är uppkopplade mot nätet. Det kan vara bra att inventera hemmet och se vilka produkter som redan är uppkopplade och kan jag styra dom med den controller jag tittar på.
Öppet eller stängt system
Jag har valt att använda ett öppet system där jag inte är knuten till någon speciell leverantör eller app. Jag vill att mitt system ska vara så flexibelt så möjligt och förhoppningsvis framtids säkert och det är därför jag har valt Zigbee.
Det finns system som använder sensorer där tillverkare skriver att kommuikationen är sub-g men inte ett ord om någon standard. Då är det troligtvis stängt och sensorn kan bara kommunicera med tillverkarens hub. Ett exempel på ett stängt system är Plejd som är ett fantastiskt system för belysning men de har valt att skapa ett Blueooth mesh system för deras lösning.
Vissa saker får man inte installera själv
Vissa elektriska saker får man inte installera själv i Sverige som t ex fasta 220V installationer av brytare för belysning mm. För att kunna göra det mesta själv har jag använt zigbee lampor för belysning och smart plug för andra enheter. Det har förekommit att jag tagit hjälp av elektriker och det var när jag installerade styrning på våran varmvattenbeerdare med en kontaktor och Shelly 3em.
Den bästa smarta hemmet kontrollern
Den bästa smarta hemmet kontrollern finns inte idag (enligt min mening) Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för någon annan. Det som är enkelt för mig kanske är svårt för andra osv. Homey har sina fördelar men även nackdelar. Home Assistant har fördelar men även nackdelar. IKEA DIRIGERA är ett bra system att starta med och är enkelt men man märker fort att hubben är ganska begränsad hur jag kan styra lampor och smart plug som är inkopplade.
Att hitta en kontroller som passar kan ta tid
Att hitta en kontroller som passar behovet kan ta tid. Jag själv har använt olika kontrollers och det finns för och nackdelar med de som jag har använt. Jag började med Vera, sedan en Homey och nu använder jag Home Assistant. Jag har även en IKEA DIRIGERA hubb och en Hue hubb som vissa av min enheter är kopplade till. Hubbarna är i sin tur kopplade till Home Assistant där jag kan styra och använda i mina automationer. Jag har provat mig fram och har landat i att Home Assistant är den kontroller som fungerar bäst för mig och våra syften just nu.
Home Assistant är inte en kontroller som jag köper och har allt inbyggt från start. Home Assistant är en mjukvara som kan köras på olika hårdvara och om jag har behov för Zigbee eller eller Z-wave köper jag till en USB sticka. Hårdvaran köper jag och Home Assistant mjukvaran är gratis som kan laddas ned över nätet. Det som jag betalar för är en prenumeration på Nabu Casa molnet som gör att jag får tillgång till Home Assistant när jag är utanför hemmet och Geofence.
Skapa funktionerna
När hårdvaran är på plats, kontrollen är igång och har kontakt med alla enheter som jag har köpt är det dags att börja skapa funktionerna. När jag började automatisera vårt hus fanns det inte så mycket funktioner i kontrollern. Jag började med enkla saker som att tända och släcka lampor med fjärrkontroll eller en rörelsesensor. Sedan lade jag till att de skulle tändas vid olika tider eller vid en viss ljusintensitet. Efter att kontrollerna har blivit mer lättanvända och fått fler funktioner har mitt system växt. Idag är min belysning helt automatiserad. Jag använder min kontroller för ett eget hemlarm och jag kan styra min elförbrukning efter elpriser eller solel från våra solceller.
Grundfunktioner
Jag har skapat mina egna funktioner som jag kallar grundfunktioner. Dessa grundfunktioner använder jag i alla mina automationer. Automationer som fungerar om vi är hemma eller borta. Om det är ljust/ mörkt inne och ute samt om systemet är i dag eller nattläge. Grundfunktionerna kan jag använda som villkor eller skapa händelser med.
Mitt smarta hem system idag 2025
Mitt smarta hem system under 2025 ser ut så här med Home Assistant på en Raspberry Pi 5 som styr alla mina enheter jag har kopplat i mitt hem
Lokalt eller Molnet
Jag har haft en ambition att allt ska kunnas styras lokalt. Mao, hemmet med funktionerna ska fungera även om internet försvinner. Skulle jag bli av med internet är det några saker som kommer att sluta fungera som t ex Hemma / Bortaläge och automatisk laddning av bilen. Merparten av alla andra funktioner kommer fortsätta fungera eftersom enheterna fungerar lokalt med Home Assistant
Ett bra hemmanätverk
Hemmanätverket i huset är viktigt och då speciellt att jag har en stabil och bra täckning för Wifi Jag har en hel del enheter som är kopplade till min kontroller via hemmanätverket. Här är det också bra att känna till att Wifi, Zigbee, Blueooth och delar på det fria 2.4 GHz bandet. Här kan det vara finurligt att tänka på och planera kanalerna.
Dashboard för att styra manuellt och se status på hemmet
En av anledningarna till att jag började med Home Assistant var att jag ville ha en dashboard för mitt smarta hem system. I början var det mest en tekniskt kul grej eftersom min tanke har alltid varit att det mesta ska styras automatiskt. Nu använder alla i familjen våran dashboard för att t ex se hur elpriserna ser ut och för att styra en specific belysningen. Vi har en väggmonterad panel i köket och alla har samma information i sina mobiler och på datorer.
Börja med ett litet system och låt det växa
Idag finns det en mängd olika hubbar som man kan börja med. T ex IKEA DIRIGERA fungerar utmärkt för ett litet system för att styra belysning. Philips HUE hub är också ett alternativ. Tycker man att funktionerna inte räcker till så går det att komplettera med t ex Home Assistant eller annat alternativ som Homey. Under 2024 fick både IKEA DIRIGERA och Philips Hue hub stöd för matter så det är relativt enkelt att styra saker som är kopplade till hubbarna med en annan kontroller. När det gäller enkelhet att komma igång att koppla in enheter så har IKEA lyckats med DIRIGERA hubb och sin app.
Börja enkelt och ha struktur
En sak som jag lärde mig i början var att jag gjorde automationerna för komplicerade och till slut hade jag ingen koll på vad som triggade vad. Idag har jag byggt upp mitt system med 3st grundfunktioner som mina funktioner och automationer baseras på. En annan lärdom som jag har tagit med mig är att dokumentera alla automationer och skriva bra beskrivningar.
Hur teknisk behöver jag vara för att skapa ett smarta hem system
Helt beroende på vilken kontroller som används. Att skapa ett litet smarta hem system med IKEA dirigera tror jag de flesta klarar av pga av deras tydliga instruktioner i appen. Att skapa ett smarta hem system med Home Assistant krävs det lite mer.
Automatisera hemmet
Mitt system började med automation för belysning. Idag använder jag det för eget hemlarm, styrning av elförbrukningen och mycket mer. I stort sett så har jag automatiserat det mesta i vårat hem för att göra livet lite enklare och bekvämare
Vad kostar det
Helt beroende på vad man vill använda men för mig som använder Home Assistant med Zigbee och Z-wave har jag räknat som följande. Priserna varierar hela tiden så man får hålla lite koll.
Raspberry Pi 5 inkl strömförsörjning, sd-kort mm ~ 2000kr
Z-wave USB Dongle (Aeotec Z-Stick Gen5+) ~ 600kr
Zigbee USB Dongle (Connect ZBT-1) = ~400kr
Home Assistant Cloud = 7.50Euro / månad (om jag vill komma åt systemet utanför hemmet och använda närvaro funktion)
Ca 3000:- för att komma igång med Home Assistant med Zigbee och Z-wave. Utöver denna kostnad tillkommer det jag vill koppla in så som lampor, sensorer mm.
Alla mina funktion och hur jag har kopplat finns beskrivet på sidan: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation Här har jag även beskrivit hur jag skapat funktionerna i Home Assistant
Vad jag använder i min installation av Home Assistant finns här: Home Assistant Kontroller
Alla mina Zigbee enheter och erfarenheter jag har lärt mig om att bygga Zigbee nätverk finns här: Zigbee i mitt system med Home Assistant, ZHA, IKEA DIRIGERA och Hue hub