Vad är en smart lampa och hur fungerar den när den kopplas till en kontroller
En lampa som har inbyggd elektronik och har någon form av kommunikation marknadsförs som en smart lampa. En smart lampa är i grund och botten en LED lampa med elektronik för styrning och en radio. Med elektroniken är det möjligt att tända och släcka, ändra temperatur och färg på de lampor som har den funktionen. Lampan har en radio som kommunicerar på 2.4 GHz bandet med protokollen Zigbee, Bluetooth, Wifi eller Thread.
På bilden nedan är det smarta lampor med sockeln E27, E14 och GU10
Färgtemperatur
En del smarta lampor kan ändra färgtemperatur som mäts i Kelvin. Ett lågt Kelvin värde som 2200 Kelvin representerar ett varmvitt ljus medans ett högre värde som 4000 Kelvin är ett kallvitt ljus. Med vissa smarta lampor kan jag som användare ställa in färgtemperaturen med en kontroller.
Nedan är en HUE A60 filament lampa där jag kan justera färgtemperaturen mellan 2200-4500K
Energiförbrukning
Lampan som är uppkopplad har alltid en egen energiförbrukning. Den konsumerar energi även då den är släckt pga av den alltid pratar med kontrollern den är kopplad mot. Effekt i standby-läge kan ligga i storleksordningen på ca 0.2W.
Zigbee, Wifi, Thread och Bluetooth
Zigbee, wifi, thread och bluteooth är protokoll som den smarta lampan använder sig av. Köper jag en lampa till min kontroller är det viktigt att både lampan och kontrollern pratar samma språk.
Om jag bara vill styra min lampa med mobilen när jag är hemma så är Blueooth eller Wifi ett val.
Vill jag styra min lampa med automation behöver jag någon form av kontroller och då är Zigbee Thread ett val
T ex, IKEAs smarta lampor behöver en kontroller eftersom de är baserade på Zigbee.
Övergångstid
Vissa smarta lampor har en funktion som heter övergångstid. Det är tiden det tar när lampan tänds till full styrka eller tiden det tar tills lampan är släckt. T ex är det möjligt att få snygga effekter att lampan dimras ned till 0 över en period om 5 sekunder eller tänds upp till 50% ljusstyrka över en period om 5 sekunder. Kontrollern till lampan måste okså stödja denna funktion.
Start up beteende
För många smarta lampor är det möjligt att sätta en så kallad start up beteende. T ex blir det strömavbrott vill jag kanske inte att lampan tänds med 100% ljusstyrka på natten. Beroende på vilked kontroller som används kan denna inställning göras i själva kontrollern eller i lampan.
Koppla lampan till en Hub, Gateway, Kontroller
Om jag nu kopplar lampan till en kontroller kan lampan och kontrollern börja prata med varandra. Kontrollern kan skicka information till lampan om den ska vara tänd, släckt, dimmrad eller vilken färg den ska ha (om lampan stödjer dessa funktioner9. Lampan i sin tur kan berätta för kontrollen om den är tänd, släckt mm.
En lampa är inte smart utan en kontroller
Jag tycker att lampan blir smart om den är kopplad till en kontroller. Utan kontrollern kommer den inte att fungera som det är tänkt.
Läs mer om funktioner och vad jag använder i mitt smarta hem: Smarta hem och Home Automation system med funktioner