Jag mäter CO2 och PM2.5 i mitt hem men gör ingenting med informationen

Bild på Home Assistant mätare för PM2.5 och CO2
Claes

Jag mäter CO2, PM2.5 och TVOC i mitt hem men just nu gör jag ingenting med informationen förutom att presentera på Dashboard

När jag installerade Netatmo här hemma fick jag med CO2 då det sitter en sensor i inomhus enheten. Jag köpte en IKEA Vindstyrka för att testa och med den har jag PM2.5 och TVOC information. Sensorerna är inkopplade och jag får mätvärden som jag presenterar på min Dashboard. Luftkvalitén är riktigt viktigt och jag tycker det känns bra att hålla koll men jag har inte skapat någon automation med hjälp av sensorerna.

Bild på Home Assistant mätare för PM2.5 och CO2

CO2 sensor i Netatmo inomhusenhet

Netatmo har en CO2 Koldioxid sensor inbyggd i inomhusenheten. Min sensor är placerad i köket och väldigt nära dörren till vårat uterum. CO2 sensorn reagerar direkt när vi slår på gasolkamin. CO2 ökar även om vi vistas många på övervåningen eller när vi lagar mat. Min mätare i Home Assistant har jag graderat som 0-800 ppm grönt, 1000-1200 ppm gult, 1200-1500 ppm orange och över 1500 ppm går nålen till rött. Netatmo appen skickar en notis när den går över 1000 ppm och en andra notis om jag överstiger 2000 ppm.

Netatmo har jag kopplat till Home Assistant med Netatmo integrationen.

Netatmo väderstation på bänk

Nedan en bild på några dagars mätning. Högsta spiken CO2 går upp till ca 2500ppm när vi har full effekt på gasolkaminen. Sedan går värdet tillbaka och normalt brukar det ligga mellan 600-900ppm.

PM2.5 och TVOC sensor i IKEA Vindstyrka

I IKEA Vindstyrka får jag pm2.5 värde och TVOC indikation. Min Vindstyrka är kopplad till IKEA Dirigera och via Matter skickar jag över information till Home Assistant. I Home Assistant har jag använt mig av kortet mätare där jag har graderat färgerna efter information från IKEA Home Smart appen. 0-35 är grönt (Bra), 36-85 är orange (Okej) och 86 och över är rött (Dåligt)

IKEA Vindstyrka med dator i bakgrunden

Bilden nedan är några dagars mätning där högsta värdet är 18. Om värdet inte är över 36 så borde det ju vara OK.

TVOC sensorn på Vindstyrka visas som en pil på displayen. TVOC värdet visas inte i IKEA Home smart appen. I Home Assistant får jag inte upp ett värde utan text som Bra eller Måttlig.

Här finns information om min installation av Vindstyrka i Dirigera: Testar IKEA Vindstyrka luftkvalitetsmätare

Ingen automation med sensorerna

Jag skulle kunna använda sensorerna i en automation genom att t ex öka ventilation när värden sticker och ligger högt under en tid. Jag skulle också kunna skicka en notis till min mobil för att informera om höga PM2.5 värden. Men, just nu så har jag ingen automation med sensorerna eftersom jag vet att värdena blir höga vid vissa tillfällen och sedan sjunker de tillbaka.

Håller koll på luften i huset

Istället för en automation håller jag lite koll på information genom att mätarna är placerade på min dashboard. Och, jag får en notis från Netatmo när Co2 går över 1000 ppm.


Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes