Sensorer är basen i mitt hem

Claes

Sensorer är basen i mitt smarta hem system och utan dessa fungerar inte mina funktioner & automationer

Jag har byggt upp mitt smarta hem system med grundfunktioner som Hemma / Borta, Ljus och Tid. Utan sensorer skulle inte mina funktioner Ljus och Tid fungera. Sensorer som mäter ljus och närvaro är basen i mitt smarta hem system och utan dessa fungerar inte automationerna för mina grundfunktioner. Alla mina sensorer som jag använder är kopplade till Home Assistant.

Funktionen Ljus är uppbyggt runt sensorer som rapporterar Lux

Funktionen Ljus är uppbyggt runt sensorer som rapporterar Lux som t ex Philips Hue sensor, Aqara FP2 och Everything presence one. Funktionen ljus är jag byggt upp för att vara en del som styr belysningen i huset och utomhus som fasadbelysning och trädgårdsbelysning.

Funktionen Tid med dag och nattläge är baserad på närvaro och rörelse

Funktionen Tid med dag och nattläge är baserad på närvaro och rörelse. I mitt system bestämmer jag att tiden för nattläge ska vara 23:00 och tiden för dagläge ska vara 06:00. Den funktionen skulle vara väldigt stel och det är inte kul om belysningen stängs av vid ett specifikt klockslag. För att göra denna funktion mer flexibel använder jag Aqara FP2 närvarosensor. Ifall vi är närvarande i vissa rum efter 23:00 kommer jag fördröja att systemet slår på nattläge. På morgonen använder jag närvaro för att se om vi är uppe tidigare än 06:00.

Sensorer som mäter ljus

Jag har valt att använda sensorer som alltid rapporterar ljus ifall det blir en ändring. Det finns sensorer som har inbyggd ljussensor i rörelsesensorer som bara rapporterar ljus vid rörelse och dessa använder jag inte till mina grundfunktioner.

Exempel på sensorer som jag använder för funktionen Ljus är

Philips hue utomhussensor. Hue utomhussensor använder jag för att mäta ljuset utomhus. Ljuset slår av och på en växel (hjälpare i Home Assistant) beroende på ljusstyrkan utomhus. Växeln använder jag för att slå av och på fasadbelysning och trädgårdsbelysning.

Hue sensor monterad på hus

För funktionen inomhus använder jag tre stycken Aqara FP2 sensorer och Hue inomhussensor. Dessa har jag grupperat till en sensor som jag kallar medelluminans inomhus.

Närvarosensor FP2 på hylla

Bild på hue sensor

Sensorer för närvaro

För att få en flexibel Tid funktion med Dag och Nattläge använder jag närvaro sensorer i de rum vi spenderar mest tid i. Jag har en närvarosensor placerad i Kök, Vardagsrum och TVrum.

För denna funktion använder jag Aqara FP2 närvarosensor som jag tycker fungerar riktigt bra här hemma.

Närvarosensor FP2 på hylla

Mina grundfunktioner skulle inte fungera utan sensorer

Mina grundfunktioner skulle inte fungera utan sensorer. Jag har även fler typer av sensorer men Ljus och närvaro är de sensorer som är med och ser till att mina automationer fungerar som de ska!

Sensorer för larm och övriga funktioner

Sensorer som jag använder till larmet är brandvarnare, vattenläckage detektor, Fönster och dörr sensorer. Här kan jag också använda mig av sensorn för närvaro som sitter i Aqara FP2 samt rörelsedetektor i Hue inomhussensor.

För brand använder jag Fibaro FGSD-002

 

För vattenläckage använder jag både Aqara och IKEA
Bild på IKEA Badring Zigbee vattensensor

Aqara vattensensor

För fönster och dörrar använder jag mig av AQARA
Dörrsensor och fönstersensor Aqara T1

Sensorer för övriga funktioner

Har en hel del sensorer för övriga funktioner som t ex temperaturmätning och luftfuktighet. För temperatur och luftfuktighet använder jag mig av t ex Aqara Temperatur T1 sensor

Aqara Temperatur T1 sensor

Jag använder även sensorerna som är inbyggda i mina Unifi G5 kameror för att detektera rörelse utomhus för människor, djur och bilar.

Turret Ultra

För pm2.5 använder jag IKEA Vindstyrka

IKEA Vindstyrka med dator i bakgrunden

För CO2 mätning använder jag Netatmo

Netatmo väderstation på bänk


Läs mer om hur jag har byggt upp och mina funktioner i mitt smarta hem system: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes