Automationer är det som gör mitt smart hem system smartare

Claes

Mitt smarta hem system vore inget utan mina automationer i Home Assistant

Mitt smarta hem system vore inget utan mina automationer. Det är med automationerna jag skapar mina funktioner och det är med automationer magin skapas. Utan automationer skulle jag självklart kunna tända och släcka en lampa med mobilen. Jag skulle kunna se vilken temperatur jag har i huset eller få en överblick över energikonsumtionen. Men vill jag att en lampa ska tändas vid en viss tid samtidigt det är närvaro i rummet, då behöver jag automation.

Alla mina grundfunktioner i mitt smarta hem system är uppbyggt av automationer eftersom de inte finns som standard i systemet.

Grundfunktioner uppbyggt med Automationer i Home Assistant

Mina grundfunktioner är uppbyggda med mina produkter som är anslutna till Home Assistant och sedan automationer.

Hemma / Borta funktioner är uppbyggd med hjälp av våra mobiltelefoner. Mobiltelefonerna skickar position till Home Assistant och på så sätt kan vi avgöra när någon är hemma eller borta. Vi är 4 personer här hemma och här har jag byggt en automation som kollar när alla är borta eller när någon är hemma. För att få denna funktion att fungera bra och inte för komplicerad skapade jag en grupp med alla mobiltelefoner i.

Bild på mina funktioner i mitt smarta hem med Home assistant

Mörkt / Ljust inne & ute funktionen är uppbyggd med ljussensorer. Jag har en automation som kontrollerar förinställda värden och jämför med sensorerna. När värdet stämmer slår jag av och på växlare (hjälpare). Med hjälp av denna automation kan jag avgöra om det är mörkt eller ljust och styra min belysning.

Tid Dag/Nattläge funktionen har jag byggt upp med ett schema i Home Assistant samt närvarosensorer (mmwave). Nattläge automationen kontrollerar om tiden som är satt i schemat stämmer samt kollar om det inte finns närvaro. Om detta stämmer slår jag på en växlare och med hjälp av växlaren kan jag slå av belysning och stänga av det som inte ska vara på över natten. På morgonen slår jag av funktionen med hjälp av schema.

 

Utan automationer skulle inte mina funktioner fungera. Jag tycker att det är automationerna som gör mitt smarta hem system smart.

Skapa Automationer i Home Assistant är enkelt

När jag började med Home Assistant var det svårt och knöligt att skapa en automation. Mycket var baserat på yaml kod. Under senare år har det hänt en mängg saker när det gäller användarvänlighet i Home Assistant och speciellt när det gäller automationer. Nu när jag skapar en automation kan jag göra det med hjälp av användargränssnittet med tydliga När, Och om, Gör sedan.

Jag kan skapa en automation från mallar eller börja med en tom automatisering.

 

Bild på skapa en automation med Home Assistant

Skapar jag från en tom automatisering

Bild på tom automation i Home Assistant

Om jag nu inte vill skapa en automation från början har jag också valet att skapa en automation direkt ifrån en enhet. Nedan bild är automationer jag kan skapa med en IKEA INSPELNING.

INSPELNING Automationer i Home Assistant ZHA

Med Home Assistant kan jag skapa simpla automationer som tänder en lampa med hjälp av rörelse till mer komplexa automationer med olika villkor.

Det är automationerna som gör mitt smarta hem smart!


Läs mer om mitt smarta hem och de funktioner jag använder: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes